ΑΡΘΡΑ

blog-detail
Δεκ 18

ΚΥΤΤΑΡΙΤΙΔΑ

Προσέχουμε την εμφάνιση μας. Δαπανούμε σημαντικά ποσά στην αγορά πανάκριβων ρούχων και αξεσουαρ. Δίνουμε μεγάλη έμφαση στη λαμψη και στην νεανικότητα του προσώπου μας καθώς και στο περιποιημένο πάντα μαλλί μας. Αλλά υπάρχει και κάτι που συνήθως μας ανησυχεί, μας προβληματίζει και πολύ περισσότερο μας ‘τρομάζει’, η ύπαρξη της κυτταρίτιδας. Οι περισσότερες γυναίκες φοβούνται στην ιδέα ότι μπορεί να εμφανίσουν κυτταρίτιδα. Και αυτές που ήδη έχουν καταφεύγουν στην αισθητικό τους για την γρήγορη αποκατάσταση του προβλήματος. Ένα πολύ μεγάλο ποσοστό γυναικών σήμερα, αντιμετωπίζει έντονο πρόβλημα κυτταρίτιδας, η οποία βέβαια αποτελεί και σοβαρή αισθητική δυσλειτουργία. Αλλά τι σημαίνει ακριβώς ο όρος ‘κυτταρίτιδα’;

Γνωρίζουμε ότι με τον όρο "κυτταρίτιδα" αναφερόμαστε στην εναπόθεση νερού και λίπους ανάμεσα στο δέρμα και την ακριβώς από κάτω στοιβάδα, που συνοδεύεται από μειωμένης ελαστικότητας συνδετικό ιστό και εμφάνιση της χαρακτηριστικής μορφής "ρυτίδων" πάνω στο δέρμα. Επτά στις οκτώ γυναίκες αντιμετωπίζουν πρόβλημα κυτταρίτιδας. Είναι μια κατάσταση που απασχολεί ακόμα και τις λεπτές γυναίκες και όχι μόνο όσες έχουν κάποια κιλά παραπάνω ή μεγαλύτερη συσσώρευση λίπους στο σώμα τους. Δημιουργείται από κακή τοπική αιμάτωση, η οποία έχει ως αποτέλεσμα τα λιποκύτταρα εκείνης της περιοχής να μην τρέφονται καλά. Έτσι ο οργανισμός, αντί να αναδομεί και να καίει το λίπος, το στέλνει να αποθηκευτεί στα λιποκύττρα εκείνα που το έχουν πιο πολύ ανάγκη για να τραφούν. Η αφύσικη αυτή συσσώρευση λίπους οδηγεί τα συγκεκριμένα λιποκύτταρα να αυξάνουν σε όγκο, με αποτέλεσμα να συμπιέζουν τα αγγεία, αν εμποδίζουν τις ανταλλαγές ουσιών και αν επιδεινώνουν το πρόβλημα της μικροκυκλοφορίας.

Η κυτταρίτιδα μπορεί να εμφανιστεί σε όλα τα σημεία του σώματος, αλλά τα πιο συνηθισμένα είναι:

  • μηροί
  • γλουτοί
  • εσωτερικό των μπράτσων
  • στομάχι
  • κοιλιά
  • γάμπες

Τα αίτια για την κυτταρίτιδα μπορεί να είναι πολλά όπως η καθιστική ζωή, η μειωμένη κίνηση και φυσική δραστηριότητα, η κληρονομικότητα, η διαταραγμένη κυκλοφορία του αίματος, κάποιες ορμονικές διαταραχές, η ύπαρξη παχυσαρκίας και κακής διατροφής, το κάπνισμα, η συχνή και υψηλή κατανάλωση αλκοόλ, η δυσκοιλιότητα.

Ανάλογα με τα αίτια, η κυτταρίτιδα μπορεί και πρέπει να αντιμετωπιστεί.

Η γυναίκα θα πρέπει:

  • Να περιορίσει ή ακόμα καλύτερα να διακόψει το κάπνισμα και να κάνει κατανάλωση αλκοόλ με μέτρο,
  • Να γίνει πιο δραστήρια στην καθημερινότητα της και να προσπαθήσει αν αυτό είναι δυνατό να κάνει οργανωμένη άσκηση (γυμναστήριο, κάποιο σπορ, πεζοπορία)
  • Να κάνει ένα καλό ορμονικό έλεγχο και να συμβουλευτεί το γιατρό της.

Οι διατροφικές συστάσεις και τα σημεία που πρέπει να προσέξει η γυναίκα που αντιμετωπίζει το "πρόβλημα" αυτό είναι οι παρακάτω:

1) Mειωμένη πρόσληψη λίπους, και κυρίως ζωικού ή κορεσμένου λίπους. Είναι το λίπος που βρίσκεται σε λιπαρά κρέατα, τηγανητά, μαγιονέζα και κρέμα γάλακτος, αλλαντικά, ζωικά βούτυρα, αυγά, ολόπαχα γαλακτοκομικά και τυροκομικά προϊόντα. Τα κορεσμένα λίπη πρέπει να κατέχουν ένα ποσοστό λιγότερο από 10% στη διατροφή μας και είναι αυτά που συμβάλλουν στην ανάπτυξη της παχυσαρκίας, αλλά και άλλων παθολογικών καταστάσεων όπως χοληστερίνη, προβλήματα καρδιάς κ.ά. Αυτά λοιπόν πρέπει να περιοριστούν και να κυριαρχούν τα μονοακόρεστα (ελαιόλαδο) και τα πολυακόρεστα (φυτικά λάδια, λιπαρά ψάρια), αλλά και αυτά σε ποσοστά 15% και 10% αντίστοιχα, και ποσότητες που να μην οδηγούν σε παχυσαρκία. Ακόμα θα πρέπει να αποφεύγεται η αύξηση του σωματικού βάρους και η ανάπτυξη της παχυσαρκίας, που και τα δύο συμβάλλουν στην εμφάνιση και την επιδείνωση της κυτταρίτιδας.

2) Νερό: θα πρέπει να υπάρχει καλή κατανάλωση νερού, παράλληλα με τα γεύματα της ημέρας (και όχι με τα γεύματα), ώστε να λειτουργεί καλύτερα ο μεταβολισμός και τα διάφορα συστήματα του σώματος (π.χ. γαστρεντερικό). Το νερό είναι μία απαραίτητη ουσία, που παίζει καθοριστικό ρόλο στον ανθρώπινο μεταβολισμό όλων των βασικών θρεπτικών συστατικών (υδατάνθρακες, πρωτείνες, λίπη). Η πρόσληψη του νερού πρέπει να είναι ανάλογη της πρόσληψης του νερού (περίπου 1 ml νερού ανά 1 kcal θερμιδικής πρόσληψης). Η αναλογία αυτή δεν ισχύιε ασφαλώς όταν έχουμε υψηλές θερμοκρασίες ή έντονη εφίδρωση π.χ. λόγω έντονης άσκησης.

3) Μειωμένη πρόσληψη απλών σακχάρων (υδατανθράκων): πρέπει να περιοριστούν τα απλά σάκχαρα (π.χ. ζάχαρη), και να λαμβάνουμε την ενέργεια που μας δίνουν οι υδατάνθρακες από τις σύνθετες πηγές τους όπως φυτικές ίνες και αμυλούχες τροφές. Έτσι η ενέργεια θα διοχετεύεται πιο αργά στο σώμα, θα μας "κρατάει" για πιο πολύ και θα συμβάλλει και στην καλύτερη λειτουργία του εντέρου. Μην ξεχνάτε ότι η δυσκοιλιότητα συμβάλλει σε μεγάλο βαθμό στην εμφάνιση ή επιδείνωση της κυτταρίτιδας. Έτσι θα πρέπει να υπάρχουν άφθονα φρούτα και λαχανικά, δημητριακά ολικής άλεσης και όσπρια.

Η ζάχαρη είναι μια μορφή υδατάνθρακα που βρίσκεται παντού και έχει άμεση σχέση με την ανάπτυξη της κυτταρίτιδας. Δεν είναι μόνο τα γλυκά και όσες τροφές είναι φανερό ότι περιέχουν πολλά ζάχαρα λόγω γεύσης (μπισκότα, καραμέλες, πάστες, μέλι, μαρμελάδες). Δυστυχώς τα σάκχαρα βρίσκονται κρυμμένα σε πολλές τροφές ψωμί, κονσερβοποιημένα τρόφιμα, σάλτσες, κρασιά, γιαούρτια, ακόμα και σε τροφές που θεωρητικά δεν περιέχουν ζάχαρη, αλλά έχουν φρουκτόζη που και αυτή διασπάται σε γλυκόζη.

Η ζάχαρη που παίρνουμε από τις τροφές ελευθερώνεται στο αίμα με τη μορφή της γλυκόζης. Επομένως η υπερβολική πρόσληψη ζάχαρης έχει ως συνέπεια τα αυξημένα επίπεδα γλυκόζης στο αίμα. Τα απλά σάκχαρα (οι τροφές δηλαδή όπου η ζάχαρη βρίσκεται με την κανονική της μορφή) απελευθερώνονται απότομα και γρήγορα στην κυκλοφορία με αποτέλεσμα να προκαλούν απότομη υπεργλυκαιμία. Αντίθετα, τα σύνθετα σάκχαρα ή τα αργής αποδέσμευσης σάκχαρα προκαλούν πιο αργή και σταδιακή αύξηση των επιπέδων γλυκόζης στο αίμα. Ο οργανισμός για τις διάφορες δραστηριότητές του απαιτεί κάποια ποσότητα γλυκόζης από τον οργανισμό. Όταν λοιπόν η φυσική μας δραστηριότητα και γενικά οι ενεργειακές μας ανάγκες καλύπτουν την προσλαμβανόμενη γλυκόζη, τότε καταναλώνεται όλη η υπάρχουσα γλυκόζη. Όταν όμως τα επίπεδα γλυκόζης είναι πολύ υψηλότερα από τις ανάγκες του οργανισμού σε ενέργεια, τότε έχουμε ποσότητα ανεκμετάλλευτης γλυκόζης (ενέργειας) που αποθηκεύεται. Η αποθήκευση γίνεται στο συκώτι και στους μύες αρχικά, και μετά μετατρέπεται σε λίπος στο λιπώδη και υποδόριο ιστό.

Συγκεκριμένα η γλυκόζη ενώνεται με τα ελεύθερα λιπαρά οξέα δημιουργώντας τα τριγλυκερίδια, που αποτελούν αποθέματα ενέργειας από τον οργανισμό, με τη μορφή λίπους, και έτσι έχουμε διόγκωση των λιπωδών κυττάρων και εμφάνιση της μορφής φλούδας πορτοκαλιού.

4) Μειωμένο αλάτι: το αλάτι όπως ξέρουμε προκαλεί κατακράτηση υγρών. Έτσι θα πρέπει να περιοριστούν οι αλμυρές τροφές καθώς και η υπερβολική προσθήκη αλατιού στο φαγητό. Τροφές όπως παστά, κονσέρβες, πατατάκια, αλμυρά τυριά θα πρέπει να αποφεύγονται ενώ θα πρέπει να ελέγχουμε την προσθήκη αλατιού κατά τη διάρκεια της μαγειρικής παρασκευής. Τέλος ιδιαίτερη προσοχή απαιτείται στην κατανάλωση έτοιμου φαγητού ή φαγητού "fast food" αφού σε αυτά τα τρόφιμα η περιεκτικότητα σε αλάτι είναι υψηλή.

 

H κυτταριτιδα είναι ένα γενικο προβλημα που ταλαιπωρει και αγχωνει κάθε συγχρονη γυναικα. Αυτό βέβαια συμβαίνει διότι έχουν αλλάξει ο τρόπος ζωής μας και οι διατροφικές μας συνήθειες. Ακόμα και το άγχος, που έχει αυξηθεί στις μέρες μας, φέρει και αυτό σημαντικό μερίδιο ευθύνης. Και όμως, μπορούμε να την αντιμετωπίσουμε γρήγορα και αποτελεσματικά με τον πιο ανώδυνο και αποτελεσματικό τρόπο. Η σωστή διατροφή με άφθονους χυμούς φρούτων και λαχανικών σε συνδυασμό με την άσκηση και τα ειδικά μασάζ που σας προτείνουμε μπορούν πράγματι να κάνουν θαύματα.

 

Διαγνωση κυτταριτιδας

Η γυναίκα που πάσχει από κυτταρίτιδα καταρχήν θα παρουσιάζει πόνους διάχυτους στα σημεία που είναι προσβλημένα, και σε πιο συχνές περιπτώσεις ο πόνος είναι έντονος όταν ψηλαφίσουμε τις κυτταριδικές μάζες.

Επίσης μπορεί να παρουσιάσει και άλλα γενικότερα συμπτώματα, όπως γενική χαλάρωση, ατονία, υπόταση, χαλάρωση αρθρώσεων, αρθρικούς, οστικούς και μυϊκούς πόνους. Γενικά επειδή η κυτταρίτιδα είναι η διαταραχή ενός σημαντικού στοιχείου του συνδετικού ιστού, συνήθως επηρεάζει και αντανακλαστικά και άλλα στοιχεία του ιστού αυτού. Η κλινική εικόνα της κυτταρίτιδας είναι δυνατόν να είναι γενικευμένη ή τοπική ή και περιορισμένη.

Μπορεί δηλαδή να παρουσιάζει:

Α) σκληρές πλάκες με ακανόνιστα όρια, οι οποίες καλύπτονται από το δέρμα , το οποίο παρουσιάζει την όψη φλοιού πορτοκαλιού.

Β) μπορεί να εμφανίζεται με εμφανείς σωρούς σκληρών κόκκων, σε μια ζώνη περιορισμένη, ή ακόμη με τη μορφή πολλών σκληρών όζων, μεγέθους κερασιού.

Γ) μπορεί τέλος να συνοδεύεται από παχυσαρκία, μπορεί όμως και να μην συνοδεύεται. Όταν συνοδεύεται από παχυσαρκία, είναι γενικευμένη, το δέρμα παρουσιάζει μια οδυνηρή γενική διήθηση. Η παχυσαρκία είναι εκείνη που ονόμασε ο Ρούμπετς κυτταριδολογική παχυσαρκία. Στις περιπτώσεις αυτές το δέρμα παρουσιάζει την όψη φλούδας πορτοκαλιού και είναι πολύ λεπτυσμένο. Συχνά συνοδεύεται από υπερκερατώσεις και πολύ εύκολα δημιουργούνται αιματώματα. Όταν δεν συνοδεύεται η κυτταρίτιδα από παχυσαρκία, συνήθως είναι εντοπισμένη και σε πολύ σπάνιες περιπτώσεις γενικευμένη. Μπορεί τέλος, να είναι επιφανειακή και να παρουσιάζεται με τη μορφή της φλούδας πορτοκαλιού ή εν τω βάθει, οπότε θα έχουμε την κυτταρίτιδα των σπλάχνων, των τενόντων, των συνδέσμων, των αρθρώσεων και αυτή η εντόπισή της δηλαδή η εν τω βάθει συμβαίνει, γιατί η κυτταρίτιδα είναι η πάθηση του συνδετικού ιστού και ο συνδετικός ιστός εμφανίζεται παντού. Τα συμπτώματα της εντοβάθυ κυτταρίτιδας εξαρτώνται από το όργανο που έχει καταλάβει.

 

Ειδη κυτταριτιδας

Βασικά υπάρχουν 3 είδη κυτταρίτιδας:

ΣΚΛΗΡΗ Κατακράτηση λίπους. Είναι σκληρή και στη πίεση πονάει          

ΜΑΛΑΚΗ Κατακράτηση ύδατος. Είναι μαλακό το δέρμα και δεν πονάει στη πίεση          

ΣΥΣΧΕΤΙΣΜΕΝΗ (και λίπος και νερό). Είναι και μαλακή και σκληρή και πονάει υποφερτά

 

Α) Πώς αναπτύσσεται η σκληρή κυτταρίτιδα

Κάποτε είναι δύσκολο να αναγνωρίσουμε με ακρίβεια την σκληρή κυτταρίτιδα με το μάτι. Οι πυκνοί ιστοί της κυτταρίτιδας μοιάζουν να ταιριάζουν με τους μυς, και αν τσιμπήσουμε τους ιστούς. Θα παρατηρήσουμε ότι είναι ευαίσθητοι στην αφή, δηλαδή πονάνε. Το φαινόμενο αυτό οφείλεται στην συμπίεση των νευρικών απολήξεων, που υπάρχουν στο δέρμα.

Αν και υπάρχουν εξαιρέσεις, η σκληρή κυτταρίτιδα συναντάται γενικά σε νέες γυναίκες με καλή φυσική κατάσταση, αλλά και γυναίκες κάθε ηλικίας μπορούν να προσβληθούν, συμπεριλαμβανομένου ακόμη και αυτών των μυών που οι ιστοί τους είναι σε άριστη φυσική κατάσταση. Οι δυσκολίες που συνοδεύουν την σκληρή αρθρίτιδα είναι ότι το δέρμα στις προσβεβλημένες περιοχές είναι συχνά ξηρό και κάποτε ανώμαλο.

Οι ελαστικές και μαλακτικές ίνες που επιτρέπουν στο δέρμα να διαστέλλεται, όταν μείνουν πολύ καιρό τεντωμένες, σπάνε αφήνοντας στο δέρμα σημάδια όμοια με ουλές (ραβδώσεις). Αυτό συμβαίνει γιατί το δέρμα δεν μπορεί να αντισταθεί στις υποδόριες κακώσεις.

 

Β) Πώς αναγνωρίζεται η μαλακιά κυτταρίτιδα

Η μαλακιά κυτταρίτιδα δεν είναι συμπαγής και συμπυκνωμένη, όπως η σκληρή. Τείνει αντίθετα να απλωθεί σε πλατιές ζώνες και σε μεγάλες επιφάνειες. Είναι κινητή και κυμαίνεται μεταξύ του μυός και του δέρματος.

Για να αναγνωρίσουμε αυτό το είδος της κυτταρίτιδας πρέπει οπωσδήποτε να αγγίξουμε τους ιστούς. Αντίθετα με τον σκληρό τύπο της κυτταρίτιδας, η μαλακιά κυτταρίτιδα είναι κινητή και γλιστράει, δηλαδή αιωρείται εύκολα στους μυς.

Επειδή είναι χαλαρή, κρέμεται σε πτυχές και εξογκώματα. Παίζει σε κάθε κίνηση του δέρματος και είναι θέαμα αντιαισθητικό. Μαλακιά κυτταρίτιδα συναντάμε σε γυναίκες που είχαν κάποτε μια δραστηριότητα, και που έμειναν αδρανείς για ένα ορισμένο διάστημα. Τα χαρακτηριστικά της μαλακής κυτταρίτιδας είναι ότι οι ιστοί στερούνται δραστηριότητας. Ο μυϊκός τόνος είναι ανεπαρκής και οι φλέβες διαστέλλονται εύκολα.

 

Η ΛΥΣΗ ΣΤΟ ΠΙΑΤΟ ΜΑΣ

 

Τι να αποφεύγουμε:

Τα ζωικά λιπαρά, ειδικότερα το χοιρινό, το μοσχάρι και το αρνί.

Τα αλλαντικά

Τα ανθρακούχα ποτά

Τα αλκοολούχα ποτά (το κρασί δεν αντενδείκνυται εάν πρόκειται μόνο για ένα ποτήρι ημερησίως)

Τα γλυκά.

 

Τι να προτιμάμε:

Το ψάρι

Τα όσπρια

Το μαρούλι

Το λάχανο

Τα καρότα και γενικά όλα τα λαχανικά

Τα χόρτα

Τα φρούτα εποχής

Το ελαιόλαδο

Το μηλόξιδο

 

ΧΡΥΣΕΣ ΣΥΜΒΟΥΛΕΣ

Υιοθετήστε γενικά τη μεσογειακή διατροφή.

Χρησιμοποιείτε όσο το δυνατόν λιγότερο λάδι στο μαγείρεμα. Είναι προτιμότερο να το προσθέτετε στο τέλος.

Προτιμάτε τα ψητά, τα ατμόβραστα και τα βραστά φαγητά.

Πίνετε πολύ νερό (τουλάχιστον 8 ποτήρια ημερησίως).

Καταναλώνετε 30 γραμμ. φυτικών ινών την ημέρα. Βοηθούν στην καλή λειτουργία του εντέρου και συμβάλλουν στην αποτοξίνωση του οργανισμού.

 

ΜΗΝ ΞΕΧΝΑΤΕ ΤΟ ΠΡΩΙΝΟ

Δημητριακά με γάλα, ένα φρούτο, παξιμάδια από κριθάρι ή σίκαλη και τουλάχιστον ένα με δύο ποτήρια νερό είναι ένα πλήρες και υγιεινό πρωινό, χωρίς πολλές θερμίδες, που θα σας δώσει την ενέργεια που χρειάζεται ο οργανισμός και θα σας κρατήσει χορτάτους μέχρι το μεσημέρι.

 

ΤΟ ΓΕΥΜΑ ΤΗΣ ΕΝΕΡΓΕΙΑΣ

Λίγη ώρα πριν από το γεύμα πιείτε ένα χυμό για αποτοξίνωση. Αρχίστε το φαγητό σας με σαλάτα εποχής και συνεχίστε με το κυρίως πιάτο. Μπορείτε να φάτε μία φέτα ψωμί, κατά προτίμηση ολικής αλέσεως. Προτιμήστε για επιδόρπιο ένα φρούτο εποχής. Μισή ώρα μετά πιείτε αρκετό νερό.

Το απόγευμα ο οργανισμός μας χρειάζεται ενέργεια για να ανταποκριθεί στις απαιτήσεις της υπόλοιπης ημέρας. Μπορούμε λοιπόν να του δώσουμε το σάκχαρο που χρειάζεται καταναλώνοντας ένα φρούτο, στο οποίο μπορούμε να προσθέσουμε μία κουταλιά μέλι και λίγη κανέλα, εάν νιώθουμε πιο έντονη την ανάγκη για γλυκό.

 

 

ΛΥΠΑΚΗ ΜΙΚΑΕΛΑ

ΠΤΥΧΙΟΥΧΟΣ ΑΙΣΘΗΤΙΚΟΣ ΤΕΙ ΑΘΗΝΑΣ

Integer pulvinar purus nec viverra venenatis. Donec imperdiet laoreet metus volutpat scelerisque.

blog

Nulla rutrum purus placerat, dictum turpis eu, vestibulum libero. Curabitur quis vehicula diam. Proin sit amet ipsum nisl. Morbi quis lorem lacinia, porttitor ante nec, facilisis massa. Suspendisse sit amet est nisi. Curabitur faucibus vehicula felis. Duis in massa neque. Sed vitae rhoncus mauris. Phasellus tincidunt molestie ligula, vel varius erat cursus in. Duis non mollis tellus. Aenean cursus magna facilisis, malesuada augue quis, laoreet nulla. Interdum et malesuada fames ac ante ipsum primis in faucibus. Cras eget augue in eros semper vestibulum. Praesent dignissim elit est, vitae dictum metus convallis vel. Sed hendrerit turpis ut turpis scelerisque, et vulputate dolor laoreet. Aenean suscipit dui id erat porttitor, eget dictum nisi finibus.

 

Fusce ac mauris ipsum. Pellentesque habitant morbi tristique senectus et netus et malesuada fames ac turpis egestas.

Etiam finibus purus a purus vulputate, ut posuere est lobortis. Fusce posuere justo eget pellentesque feugiat. Sed egestas vitae mi sit amet semper. Cras eget dolor imperdiet dolor aliquet ullamcorper. Donec at diam vel purus facilisis elementum.blog

 

Vivamus sed maximus nulla, accumsan interdum eros. Pellentesque turpis magna, dignissim pharetra tempor eget, luctus id enim. Suspendisse condimentum sem risus, fringilla venenatis dolor commodo sed. Phasellus id lacus id nisl molestie tempor. Maecenas finibus vehicula sagittis. Nunc feugiat malesuada erat, ut ultrices ligula hendrerit vel. Quisque pellentesque luctus velit, in gravida leo maximus vel. Curabitur sodales, justo sed pretium lacinia, quam purus porttitor lorem, et euismod tellus nulla quis lectus. Sed eget diam vitae erat ullamcorper maximus et vitae velit. Vestibulum malesuada eget lacus euismod commodo.

About sitesao - April 3, 2015 at 3:04 pm

Vivamus sed maximus nulla, accumsan interdum eros. Pellentesque turpis magna, dignissim pharetra tempor eget, luctus id enim. Suspendisse condimentum sem risus.

Related Posts

blog

Lorem ipsum dolor sit amet

Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipiscing elit. Donec fringilla diam nunc, a porta massa...

blog

Pellentesque quis metus

Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipiscing elit. Donec fringilla diam nunc, a porta massa...

blog

Fusce ac mauris ipsum

Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipiscing elit. Donec fringilla diam nunc, a porta massa...

3 Comments

  1. Admin
    5 mins ago

    Nulla quis lorem ut libero malesuada feugiat. Vivamus suscipit tortor eget felis porttitor volutpat. Mauris blandit aliquet elit, eget tincidunt nibh pulvinar a. Curabitur arcu erat, accumsan id imperdiet et, porttitor at sem

    Reply
    1. Jane Doe
      5 mins ago

      Nulla quis lorem ut libero malesuada feugiat. Vivamus suscipit tortor eget felis porttitor volutpat. Mauris blandit aliquet elit, eget tincidunt nibh pulvinar a. Curabitur arcu erat, accumsan id imperdiet et, porttitor at sem

      Reply
  2. Admin
    5 mins ago

    Nulla quis lorem ut libero malesuada feugiat. Vivamus suscipit tortor eget felis porttitor volutpat. Mauris blandit aliquet elit, eget tincidunt nibh pulvinar a. Curabitur arcu erat, accumsan id imperdiet et, porttitor at sem

    Reply

Leave a reply