XΩΡΙΣ ΚΥΤΤΑΡΙΤΙΔΑ

Mikaela Lypaki La Beaute blog article image
Οκτ 12

XΩΡΙΣ ΚΥΤΤΑΡΙΤΙΔΑ

Όπως αναφέραμε και στο Α μέρος, η κυτταρίτιδα είναι ένα γενικό πρόβλημα που ταλαιπωρεί και αγχώνει κάθε σύγχρονη γυναίκα Αυτό βέβαια συμβαίνει διότι έχουν αλλάξει ο τρόπος ζωής μας και οι διατροφικές μας συνήθειες. Ακόμα και το άγχος, που έχει αυξηθεί στις μέρες μας, φέρει και αυτό σημαντικό μερίδιο ευθύνης. Και όμως, μπορούμε να την αντιμετωπίσουμε γρήγορα και αποτελεσματικά με τον πιο ανώδυνο και αποτελεσματικό τρόπο. Η σωστή διατροφή με άφθονους χυμούς φρούτων και λαχανικών σε συνδυασμό με την άσκηση και τα ειδικά μασάζ που σας προτείνουμε μπορούν πράγματι να κάνουν θαύματα. 

Διάγνωση κυτταρίτιδας 
Η γυναίκα που πάσχει από κυτταρίτιδα, καταρχήν θα παρουσιάζει πόνους διάχυτους στα σημεία που είναι προσβεβλημένα και σε πιο συχνές περιπτώσεις, ο πόνος είναι έντονος όταν ψηλαφίσουμε τις κυτταριδικές μάζες. 

Επίσης μπορεί να παρουσιάσει και άλλα γενικότερα συμπτώματα, όπως γενική χαλάρωση, ατονία, υπόταση, χαλάρωση αρθρώσεων, αρθρικούς, οστικούς και μυϊκούς πόνους. Γενικά επειδή η κυτταρίτιδα είναι η διαταραχή ενός σημαντικού στοιχείου του συνδετικού ιστού, συνήθως επηρεάζει και αντανακλαστικά και άλλα στοιχεία του ιστού αυτού. Η κλινική εικόνα της κυτταρίτιδας είναι δυνατόν να είναι γενικευμένη ή τοπική ή και περιορισμένη. 

Μπορεί δηλαδή να παρουσιάζει: 
Α) σκληρές πλάκες με ακανόνιστα όρια, οι οποίες καλύπτονται από το δέρμα το οποίο παρουσιάζει την όψη φλοιού πορτοκαλιού. 
Β) μπορεί να εμφανίζεται με εμφανείς σωρούς σκληρών κόκκων, σε μια ζώνη περιορισμένη ή ακόμη με τη μορφή πολλών σκληρών όζων, μεγέθους κερασιού. 
Γ) μπορεί τέλος να συνοδεύεται από παχυσαρκία, μπορεί όμως και να μην συνοδεύεται. Όταν συνοδεύεται από παχυσαρκία, είναι γενικευμένη, το δέρμα παρουσιάζει μια οδυνηρή γενική διήθηση. Η παχυσαρκία είναι εκείνη που ονόμασε ο Ρούμπετς κυτταριδολογική παχυσαρκία. Στις περιπτώσεις αυτές το δέρμα παρουσιάζει την όψη φλούδας πορτοκαλιού και είναι πολύ λεπτυσμένο. Συχνά συνοδεύεται από υπερκερατώσεις και πολύ εύκολα δημιουργούνται αιματώματα. Όταν δεν συνοδεύεται η κυτταρίτιδα από παχυσαρκία, συνήθως είναι εντοπισμένη και σε πολύ σπάνιες περιπτώσεις γενικευμένη. Μπορεί τέλος, να είναι επιφανειακή και να παρουσιάζεται με τη μορφή της φλούδας πορτοκαλιού ή εν τω βάθει, οπότε θα έχουμε την κυτταρίτιδα των σπλάχνων, των τενόντων, των συνδέσμων, των αρθρώσεων και αυτή η εντόπισή της δηλαδή η εν τω βάθει συμβαίνει, γιατί η κυτταρίτιδα είναι η πάθηση του συνδετικού ιστού και ο συνδετικός ιστός εμφανίζεται παντού. Τα συμπτώματα της εν τω βάθει κυτταρίτιδας εξαρτώνται από το όργανο που έχει καταλάβει. 

Είδη κυτταρίτιδας 
ΣΚΛΗΡΗ Κατακράτηση λίπους. Είναι σκληρή και στη πίεση πονάει  
ΜΑΛΑΚΗ Κατακράτηση ύδατος. Είναι μαλακό το δέρμα και δεν πονάει στη πίεση   
ΣΥΣΧΕΤΙΣΜΕΝΗ (και λίπος και νερό). Είναι και μαλακή και σκληρή και πονάει υποφερτά 
  
Α) Πώς αναπτύσσεται η σκληρή κυτταρίτιδα 
Κάποτε είναι δύσκολο να αναγνωρίσουμε με ακρίβεια την σκληρή κυτταρίτιδα με το μάτι. Οι πυκνοί ιστοί της κυτταρίτιδας μοιάζουν να ταιριάζουν με τους μυς και αν τσιμπήσουμε τους ιστούς. Θα παρατηρήσουμε ότι είναι ευαίσθητοι στην αφή, δηλαδή πονάνε. Το φαινόμενο αυτό οφείλεται στην συμπίεση των νευρικών απολήξεων που υπάρχουν στο δέρμα. 

Αν και υπάρχουν εξαιρέσεις, η σκληρή κυτταρίτιδα συναντάται γενικά σε νέες γυναίκες με καλή φυσική κατάσταση, αλλά και γυναίκες κάθε ηλικίας μπορούν να προσβληθούν, συμπεριλαμβανομένου ακόμη και αυτών των μυών που οι ιστοί τους είναι σε άριστη φυσική κατάσταση. Οι δυσκολίες που συνοδεύουν την σκληρή αρθρίτιδα είναι ότι το δέρμα στις προσβεβλημένες περιοχές είναι συχνά ξηρό και κάποτε ανώμαλο. 

Οι ελαστικές και μαλακτικές ίνες που επιτρέπουν στο δέρμα να διαστέλλεται, όταν μείνουν πολύ καιρό τεντωμένες, σπάνε αφήνοντας στο δέρμα σημάδια όμοια με ουλές (ραβδώσεις). Αυτό συμβαίνει γιατί το δέρμα δεν μπορεί να αντισταθεί στις υποδόριες κακώσεις. 

Β) Πώς αναγνωρίζεται η μαλακή κυτταρίτιδα 
Η μαλακή κυτταρίτιδα δεν είναι συμπαγής και συμπυκνωμένη, όπως η σκληρή. Τείνει αντίθετα να απλωθεί σε πλατιές ζώνες και σε μεγάλες επιφάνειες. Είναι κινητή και κυμαίνεται μεταξύ του μυός και του δέρματος. 

Για να αναγνωρίσουμε αυτό το είδος της κυτταρίτιδας πρέπει οπωσδήποτε να αγγίξουμε τους ιστούς. Αντίθετα με τον σκληρό τύπο της κυτταρίτιδας, η μαλακή κυτταρίτιδα είναι κινητή και γλιστράει, δηλαδή αιωρείται εύκολα στους μυς. 

Επειδή είναι χαλαρή, κρέμεται σε πτυχές και εξογκώματα. Παίζει σε κάθε κίνηση του δέρματος και είναι θέαμα αντιαισθητικό. Μαλακή κυτταρίτιδα συναντάμε σε γυναίκες που είχαν κάποτε μια δραστηριότητα και έμειναν αδρανείς για ένα ορισμένο διάστημα. Τα χαρακτηριστικά της μαλακής κυτταρίτιδας είναι ότι οι ιστοί στερούνται δραστηριότητας. Ο μυϊκός τόνος είναι ανεπαρκής και οι φλέβες διαστέλλονται εύκολα. 

Η λύση στο πιάτο μας
Τι να αποφεύγουμε
Τα ζωικά λιπαρά, ειδικότερα το χοιρινό, το μοσχάρι και το αρνί. 
Τα αλλαντικά 
Τα ανθρακούχα ποτά 
Τα αλκοολούχα ποτά (το κρασί δεν αντενδείκνυται εάν πρόκειται μόνο για ένα ποτήρι ημερησίως) 
Τα γλυκά. 

Τι να προτιμάμε
Το ψάρι 
Τα όσπρια 
Το μαρούλι 
Το λάχανο 
Τα καρότα και γενικά όλα τα λαχανικά 
Τα χόρτα 
Τα φρούτα εποχής 
Το ελαιόλαδο 
Το μηλόξιδο 

Χρυσές συμβουλές
Υιοθετήστε γενικά τη μεσογειακή διατροφή. 
Χρησιμοποιείτε όσο το δυνατόν λιγότερο λάδι στο μαγείρεμα. Είναι προτιμότερο να το προσθέτετε στο τέλος. 
Προτιμάτε τα ψητά, τα ατμόβραστα και τα βραστά φαγητά. 
Πίνετε πολύ νερό (τουλάχιστον 8 ποτήρια ημερησίως). 
Καταναλώνετε 30 γρ. φυτικών ινών την ημέρα. Βοηθούν στην καλή λειτουργία του εντέρου και συμβάλλουν στην αποτοξίνωση του οργανισμού. 

Μη ξεχνάτε το πρωινό
Δημητριακά με γάλα, ένα φρούτο, παξιμάδια από κριθάρι ή σίκαλη και τουλάχιστον ένα με δύο ποτήρια νερό είναι ένα πλήρες και υγιεινό πρωινό, χωρίς πολλές θερμίδες, που θα σας δώσει την ενέργεια που χρειάζεται ο οργανισμός και θα σας κρατήσει χορτάτους μέχρι το μεσημέρι. 

Το γεύμα της ενέργειας
Λίγη ώρα πριν από το γεύμα πιείτε ένα χυμό για αποτοξίνωση. Αρχίστε το φαγητό σας με σαλάτα εποχής και συνεχίστε με το κυρίως πιάτο. Μπορείτε να φάτε μία φέτα ψωμί, κατά προτίμηση ολικής αλέσεως. Προτιμήστε για επιδόρπιο ένα φρούτο εποχής. Μισή ώρα μετά πιείτε αρκετό νερό. 

Το απόγευμα ο οργανισμός μας χρειάζεται ενέργεια για να ανταποκριθεί στις απαιτήσεις της υπόλοιπης ημέρας. Μπορούμε λοιπόν να του δώσουμε το σάκχαρο που χρειάζεται καταναλώνοντας ένα φρούτο, στο οποίο μπορούμε να προσθέσουμε μία κουταλιά μέλι και λίγη κανέλα, εάν νιώθουμε πιο έντονη την ανάγκη για γλυκό. 
 

ΛΥΠΑΚΗ ΜΙΚΑΕΛΑ 
ΠΤΥΧΙΟΥΧΟΣ ΑΙΣΘΗΤΙΚΟΣ ΤΕΙ ΑΘΗΝΑΣ